Thursday, May 9, 2013

Špikovana teletina

Špikovana teletina


Našpikujte meso

Kupite kilogram telećih leđa bez kostiju ili telećeg buta. Na dugačke štapiće isecite 1 tikvicu, pola crvene paprike i 1 deblju šnitu praške šunke, uvaljajte ih u mešavinu od dosta majčine dušice, ruzmarina i 1 čena belog luka, pa ih ubacite u meso po njegovoj dužini, praveći manji razmak između svakog štapića.

Propržite ga u tiganju

Uvežite meso kako bi tokom pečenja zadržalo svoj oblik. Uzmite tiganj dovoljno veliki za meso, sipajte 2 kašike maslinovog ulja, dodajte grančicu ruzamarina (ili 2 kašičice suvog) i dobro ga zagrejte. Ubacite meso i propržite ga okrećući ga sa svih strana pomoću dve varjače.

Ispecite ga

Prebacite meso na žicu od rerne koju ste postavili preko jednog pleha, prelijte ga s po pola čaše blage supe i belog vina i pecite oko 1 sat i 15 minuta.

Meso ne sme da se peče tako što ćete ga utopiti u sos: tako ćete postići da mu, na kraju, ukus bude delikatniji i da bude ukusno čak i kada je hladno. Da se ne bi previše isušilo tokom pečenja, povremeno ga prelivajte sokovima koji se skupljaju u plehu ispod žice. Na kraju ga istapkajte papirnim kuhinjskim ubrusom.

Vreme pečenja može malo da varira. Nakon oko 1 sat pečenja, probodite meso čačkalicom u njegovom srednjem delu: ako izađe prozirna tečnost, gotovo je. Izbegavajte, međutim, da mnogo produžavate vreme pečenja: teletina je uvek bolja kada je malo rozikasta a ne reš.

Ako ih ne iskoristite odmah, sokove od pečenja možete da sačuvate, proceđene, u frižideru čak do nedelju dana: mogu vam poslužiti pri kuvanju rižota ili kao baza za sos za pastu.

0 comments:

Post a Comment